Dobrota s príchuťou nostalgie: Fašírky ako od babičky

Dobrota s príchuťou nostalgie: Fašírky ako od babičky

by spravca

3.7.2023 – Fašírky patria k našej kuchyni tak ako napríklad halušky alebo pagáčiky. Dajú sa ponúknuť na tisíc spôsobov a všetci ich milujú – malí i veľkí. Tradične sa pripravujú zo zmesi hovädzieho a bravčového mletého mäsa a vyprážajú sa na panvici. Vyskúšajte toto nenáročné a lacné jedlo v skvele ochutenej verzii v novej kombinácii so zemiakovo-mrkvovým pyré. Úspech je vopred zaručený!

Doba prípravy a varenia: asi 50 minút

Počet porcií: 20 fašírok

Pripravte si:

  • 300 g mletého hovädzieho mäsa
  • 300 g mletého bravčového mäsa
  • 200 ml plnotučného mlieka
  • 1 starší rožok
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica plnotučnej horčice
  • 1 lyžica majoránu
  • soľ, čierne korenie
  • 1 vajce
  • strúhanka na obalenie fašírok
  • masť na vyprážanie fašírok

Ako postupovať?

Pripravte si menšiu a veľkú misu. Do menšej misy si nakrájajte na malé kocky niekoľko dní starý rožok. Kocky rožka zalejte troškou mlieka a nechajte krátko nasiaknuť tak, aby bol mliekom nasiaknutý naozaj každý kúsok.

Olúpte cibuľu a nakrájajte ju najemno. Prelisujte dva strúčiky cesnaku.

Do veľkej misy vložte hovädzie aj bravčové mleté mäso – na to, aby boli fašírky šťavnaté, je potrebné vybrať mäso z chladničky čo najneskôr, musí byť pred prípravou zmesi naozaj studené. Mäso ochuťte 1 lyžičkou soli, 1/2 lyžičkou korenia, pridajte 1 lyžicu majoránky, pokrájanú cibuľu aj prelisovaný cesnak. Pridajte vajcia, horčicu a kocky namočeného rožku. Suroviny dôkladne premiešajte.

Z mäsovej zmesi teraz môžete tvarovať fašírky. Tradičná fašírka by mala byť aspoň 1 cm vysoká. Každú fašírku obaľujte v strúhanke zo všetkých strán.

Na panvici si rozpustite masť a smažte fašírky z oboch strán pri strednej teplote. K tradičným fašírkam sa hodí zemiaková kaša. My sme ale vyskúšali zemiakovo-mrkvové pyré. Zemiaky dajte variť spoločne s pokrájanou mrkvou a potom spolu vyšľahajte na kašu, ako ste zvyknutí. Určite si túto variáciu chutí u vás doma obľúbite.

Podávajte teplé.

Tip:

Vyprážanie by malo prebiehať prudko, ale nie tak intenzívne, aby sa tuk prepálil a fašírky boli príliš tmavé. Pokiaľ sa obzeráte po novej doske, ktorá bude lepšia ako vaša existujúce platnička, máme pre vás tip na novú indukčnú varnú dosku VDIT 65D FF tradičnej českej značky MORA. Stojí porovnateľne ako sklokeramická doska so sálavými platničkami, ale varenie na nej je rýchlejšie, presnejšie, lacnejšie a bezpečnejšie. Táto novinka navyše dokáže sama rozpoznať materiál aj veľkosť riadu. Je bezpečná aj pre najväčších zábudlivcov – keď hrniec z platne odoberiete, platnička automaticky prestane hriať. A ak by ste ju omylom nechali zapnutú, po jednej minúte sa sama vypne. Oproti sálavej doske tiež veľmi rýchlo chladne, takže sa o ňu nespálite. Na to, aby bola stále čistá a krásna, stačí iba pár ťahov mäkkou handričkou. Doska stojí 269 EUR.

 

www.mora.sk

 

 

 

 

 

 

You may also like