Kura na paprike patrí medzi najobľúbenejšie recepty českej a slovenskej kuchyne. Pôvod má ale v Uhorsku pod názvom “kurací paprikáš”. Začiatkom 19. storočia sa však už stal obľúbeným receptom v celom Rakúskom cisárstve, odkiaľ sa rozšíril do Čiech a z Uhorska na Slovensko. Vyskúšajte náš recept na skvelé kura na paprike so zemiakovými haluškami – je vynikajúci a určite obohatí váš jedálniček. Recept sme pripravili pre päť osôb: ak vám jedna alebo dve porcie zostanú, budete mať na druhý deň obed do krabičky. Kuracie mäso na paprike chutí výborne aj na druhý deň.
Množstvo: 5 porcií
Príprava: 30 minút
Pečenie: 35 minút
Náročnosť: vyššia
Pripravte si:
Na domáce noky:
- 300 g zemiakov
- 1 vajce
- 1 žĺtok
- 110 g polohrubej múky
- štipku soli
Na kura na paprike
- 700 g vykostených kuracích kúskov
- 1 veľká červená cibuľa
- 1 lyžica mletej papriky
- 0,6 l kuracieho vývaru
- 4 guľôčky nového korenia
- 1 bobkový list
- 2 lyžice masla (25 g)
- 1 lyžica hladkej múky
- 200 ml smotany na šľahanie
- soľ, čierne korenie
A ako postupovať?
Najprv uvarte zemiaky v šupke v osolenej vode do mäkka. Uvarené zemiaky nechajte trochu vychladnúť, ošúpte ich a nastrúhajte na jemnom strúhadle do väčšej misy. K postrúhaným zemiakom pridajte celé vajce, žĺtok, polohrubú múku a štipku soli. Rukami dobre vypracujte hladké cesto.
Z cesta urobte niekoľko valčekov a každý nakrájajte na niekoľko malých kúskov. Na doske pod nokami udržujte vrstvu múky, aby sa vám pri práci príliš nelepili. Halušky môžete dotvarovať pomocou vidličky.
Teraz je čas pripraviť kuracie kúsky v paprike. V hlbokej panvici alebo väčšom hrnci zľahka osmažte na masle nakrájanú červenú cibuľu. K cibuli pridajte kuracie kúsky, osoľte ich, okoreňte a opečte z oboch strán. Pridajte mletú papriku a múku a mäso opäť veľmi krátko orestujte z oboch strán. Pridajte kurací vývar, guľôčky nového korenia, bobkový list a zrnká korenia, polovicu smotany, premiešajte a varte na strednom stupni 30 minút pod pokrievkou.
Niekoľko minút pred koncom vhoďte pripravené halušky do vriacej osolenej vody. Varte ich asi 3 minúty – uvarené halušky vyplávajú samy na povrch; potom ich sceďte. Ku kuracím kúskom pridajte zvyšnú smotanu, dochuťte soľou, premiešajte a podávajte.
Tip:
Ak nie ste spokojní so svojou súčasnou varnou platňou, môžete ju vymeniť za modernú bielu sklokeramickú varnú dosku MORA VDSS 654 FFW. Má štyri výkonné Hi-Light zóny, ktoré sa veľmi rýchlo zahrejú. Dve z nich sú takzvané DuoZóny na efektívne varenie v menších alebo väčších hrncoch. Intuitívne dotykové ovládanie s plynulou reguláciou výkonu zaberá minimum miesta, ale napriek tomu poskytuje dokonalý prehľad o varení. Varná doska s nosnosťou až 100 kg je vybavená praktickou funkciou KeepWarm na udržiavanie teploty pokrmov na 70˚C, funkciou Pause na prerušenie varenia s automatickým návratom na pôvodné nastavenie, detskou poistkou a časovačom. Zvyškové teplo môžete využiť na úsporné ohrievanie alebo šetrné rozmrazovanie potravín. Doska stojí 299 EUR.
Ďalšie recepty nájdete už skoro v novej kuchárke MORA a tiež tu: https://www.mora.cz/receptar/
MORA PLNÁ ŽIVOTA